Založ si blog

Tuk – strašiak, alebo naša nevedomosť?

O tukoch sa obecne veľa hovorí hlavne v súvislosti s celosvetovou pandémiou nadváhy a obezity.
Tuk ale za to nemôže! Naše telo tuky potrebuje ako výstelku kože, nositeľa dôležitých iba v tuku rozpustných vitamínov D- E- K-A , nutný je pri metabolizme buniek , je najbohatším zdrojom energie. Je pravdou, že veľa tukov nevhodného druhu v strave vyvoláva závažné zdravotné ochorenia a naopak, niektoré druhy tukov chránia telo pred ochorením. Za množstvo a druh tukov v našej strave si zodpovedá každý sám!
Nesprávne používanie tukov pozorujeme aj na sebe v podobe tukových vankúšikov. Vznikajú hromadenim podkožńého a vnútrobrušného tuku, za čo môže hlavne nesprávne stravovanie a životný štýl. Niektoré tuky na sebe nevidíme a môže ich mať aj na pohľad chudší človek , je to cholesterol. Jeho zvýšené množstvo sa podieľa na upchávaní ciev, čo vedie k závažným ochoreniam srdcovo cievneho systému. Práve na tieto ochorenia zomiera polovica populácie. Hladina celkového cholesterolu by sa mala udržiavať v hodnotách 5- 6  mmol/l.
PRÁVE  PRETO   BY  SME  O  TUKOCH  V  NAŠEJ  STRAVE  MALI  VEDIEŤ  VIAC  !
Tuky delíme do dvoch základných skupín : NASÝTENÉ  a  NENASÝTENÉ  tuky.

Nasýtené tuky / pevné tuky/  sú živočíšneho pôvodu : maslo, tučné jogurty,smotana, tučné syry, tučný tvaroh,slanina, tuk v mäse, mäkké aj tvrdé salámy, spracované mäsové výrobky. Pri týchto tukoch potrebujeme obmedziť ich spotrebu a uvedomiť si, že 25g živočíšneho tuku = 224 kcal.

Veľkým nebezpečenstvom sú tzv. s k r y t é  t u k y. Sú v jedlách do ktorých sa pridávajú margaríny / hydrogenáciou sa z rastlinných olejov stávajú nasýtené pre telo nevhodné tuky/. Napr. rôzne sušienky, tukové pečivo,dobošky, koláče, torty, krémy, slané krekry, no najviac zemiakové lupienky a hranolky. Pri ich konzumácii si ich vysokú kalorickú hodnotu neuvedomujeme!
Nenasýtené tuky sú rastlinného pôvodu :olivový, slnečnicový, repkový, tekvicový, sezamový, ľanový olej olejnaté rastliny avokádo,rôzne druhy semien, slnečnica, sezam, mak,rôzne druhy orechov
Nenasýtené tuky sú prospešné pre náš organizmus a zdravie.

Osobitnú skupinu tvoria omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny.Ich zdrojom je sója, bôb, olivy, ale hlavne olejnaté ryby ako sú sardinky /iba z čistých morí/, makrela, losos, halibut.
Tieto tuky sa priamo podieľajú pri prevencii i liečbe srdcovo- cievnych ochorení, pri artritíde, pri vývoji ľudského plodu ap.
Z prečítaného vyplýva, ak by sme neustále chceli sledovať príjem vhodných tukov v strave vyžadovalo by to pri nákupoch aj  príprave jedál značný čas a to nehovoriac o stravovaní mimo domu.
Ak nechceme priberať a znášať následky nadváhy, ak chceme bez hladovania schudnúť, je vhodné obrátiť sa na poradcu v tejto oblasti , ktorý vytvorí výživový program, kde budú zapracované všetky pre telo potrebné zložky, teda aj správne a prospešné nenasýtené tuky.

Zdravé raňajky a zdravá večera

10.05.2013

Zdravé raňajky a zdravá večera sú základom Vášho zdravia a vitality. Pokiaľ chcete schudnúť, tak navyše Vám urýchlia chudnutie. Pokiaľ to podceníte, nikdy natrvalo a bez jojo efektu neschudnete. „Žijeme preto, aby sme jedli alebo jeme preto aby sme žili?“ Vaše telo Vám všetko čo zjete časom spočíta. Ak sa stravujete správne a zdravo, tak Vás telo odmení [...]

Optimálna kondícia na dlhú dobu!

09.05.2013

Pre dosiahnutie optimálnej výkonnosti je potrebné dodržať tieto 4 zásady.ZÁSOBENIE:Sacharidy – okamžitá pohonná látka. Rýchlo spaľované látky využívané organizmom napr: cestoviny, ryža, zelenina, ovocie, cukor. Pri ich konzumácii dochádza k ich premene v organizme a uskladnenie vo svaloch v podobe glykogénu, čím sú zásoby pohonných látok doplňované. Tuk je [...]

Pečeň

07.05.2013

Jednou z prvých línií obrany je zažívacia sústava. Rozkladá potravu aby sa z nej mohli uvoľňovať živiny, reguluje vstrebávanie a vylučovanie odpadových látok. Zásadný význam má účinné zbavenie sa odpadu z čriev, lebo je to jedna z ciest, ktoré pečeň využíva na vylúčenie nežiadúcich toxínov z tela. Hoci každá bunka v našom tele má schopnosť prijímať [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

realny

Tento blog je vytvorený pre každého, kto sa chce dozvedieť niečo viac o tele a fungovaní tela. Naše telo potrebuje v dnešnom uponáhľanom živote veľa vitamínom, minerálov a stopových prvkov. Preto je veľmi dôležité užívať doplnky výživy. Doplnky výživy sú nevyhnutné pre nás všetkých. Viac informácii nájdete na herbishop.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 18175x
Priemerná čítanosť článkov: 3029x

Autor blogu

Kategórie

Archív